Košík
prázdný

Sledování
objednávek

Články

Rady, jak podpoříte zdravý růst zoubků vašich nejmenších

Velké množství odborníků se shoduje v tom, že rodiče nedbají na péči o zoubky jejich nejmenších dostatečně. Mléčným zoubkem našich mrňousů se nedostává dostatku pozornosti, a to může za to, že se jim zoubky kazí. Nedělejte tuto chybu i vy. Podpořte růst a zdraví jejich zoubků. Jak?

Na zkažený zoubek nenaroste zdravý. To je základní pravidlo, na které však mnozí zapomínají. Myslíte si, že pokud se vašim dětem porouchají mléčné zuby, tak se nic neděje, protože vždyť jim i tak časem vypadnou? Omyl. Na zkažený mléčný zoubek jen málokdy naroste zdravý trvalý.

Pokud musí zubař vytrhnout zkažený mléčný zub, je docela možné, že nový trvalý zub nenaroste správně. A vy už asi víte, co to znamená. Například i nezbytnost ortodontické léčby. Nemějte na svědomí špatný chrup vašeho děťátka a ušetřete si časté návštěvy zubaře. 

Základem je správné čištění

S proříznutím prvních mléčných zoubků vzniká rodičům nová povinnost, a tou je čištění zoubků. Maličkému miminku s prvním zoubkem však pravděpodobně nebudete pusinku a zoubek čistit dětským zubním kartáčkem. Na to jsou určeny například i naše Jack N'Jill zubní kartáčky na prst.

O tom, jak vypadá správné čištění zoubků vašeho drobečka a kdy lze už nastal čas na "opravdový" zubní kartáček, jsme pro vás psali už v našem starším článku, který určitě stojí za přečtení. :)

Jak vypadá správná výživa pro zoubky?

Nezapomínejme, že chrup vašeho drobečka a zárodky zoubků se tvoří již během těhotenství. Proto by maminka měla mít ve stravě dostatek běžných vitamínů a také minerálů, jako jsou fosfor, kalcium, železo. Těhotenstvím se to však nekončí.

Strava vašeho drobečka, kterému se prořezávají zoubky, by měla obsahovat dostatek vitamínů A, C, D, E, K, rovněž netřeba zapomínat ani na koenzym Q10, kyselinu listovou, kalcium a fluoridy. Když si všechny tyto vitamíny a minerály proměníme na běžnou stravu, znamená to, že ta by měla obsahovat dostatek mléčných výrobků, vajec, pšeničných výrobků, zelené zeleniny, mrkve či ovocných šťáv.

Jak na cukr?

Kdo z nás nerad mlsá? Nemusíme být ani dětmi a máme někdy problém odolat. :) Existuje však několik pravidel, které je třeba při konzumaci cukru dodržovat, aby zbytečně neničil zoubky vašich malých zázraků. Zde je několik z nich:

-       Nemlsat vícekrát za den. Raději dopřejte vašim mrňouskem jednu porci sladkého jídla denně a následně vyčistěte zoubky, jak byste jim měli vícekrát za den dopřát cosi malé.

-       Opatrně se skrytými cukry. Ty najdeme nejen ve sladkých nápojích a limonádách, slazených čajích, ale například i v jogurtech, müsli, medu či kečupu.

-       Pozor i na ovoce. I potraviny obsahující kyseliny (např. I ovoce a ovocné šťávy) mohou poškozovat zoubky. Poté, co váš drobeček vypije pomerančovou šťávu (nebo šťávu z jiného kyselého ovoce), nedoporučuje se okamžitě zoubky čistit. Právě čištění zoubků po snědení kyselých jídel zhoršuje jejich škodlivý účinek. Raději pusinku jen vypláchněte čistou studenou vodou.

A samozřejmě čtěte složení. To, že se v reklamě říká, že výrobek je bez přidaného cukru, nemusí být vždy tak docela pravda. Pamatujte, že to, co sladce chutná, většinou i slazené je. Čtěte pozorně složení potravin.

Nezapomínejte ani na návštěvu zubního lékaře. Navštívit zubaře se doporučuje ihned po prořezání prvního mléčného zoubku a prohlídku u stomatologa třeba opakovat s vaším mrňouskem jednou za půl roku. Ať si vaše děťátko na zubaře zvykne a uvidíte, že s ním nebude mít problém ani v dospělosti.

A co vy? Brávali vás rodiče k zubaři nebo z něj máte dodnes strach? :) Neudělejte stejnou chybu s vašimi nejmenšími.