Košík
prázdný

Sledování
objednávek

Články

Kdy začít s ústní hygienou? Jak pečovat o ústa novorozence?

Myslíte si, že o ústa vašeho drobečka je třeba se začít starat až tehdy, když se mu prořízne první mléčný zoubek? Není to pravda. S ústní hygienou vašeho miminka se začíná již mnohem dříve. Kdy a jak na to vám poradíme v článku.

Začínáme už v těhotenství

Zoubky vašeho děťátka jsou zejména vaší vizitkou. Právě rodiče mohou za špatnou hygienu a špatný stav zoubků svých dětí. Věděli jste, že na zoubky vašeho drobečka máte vliv už během těhotenství? Právě v tomto období se jeho chrup vyvíjí a tvoří se zárodky zoubků. Proto byste měli dbát na to, aby měla vaše strava vše, co ten malý zázrak rostoucí ve vašem bříšku potřebuje. :)

Vaše strava v tomto období by tedy měla obsahovat dostatek fosforu, kalcia, železa, bílkovin a vitamínů. Tyto užitečné látky najdete především v potravinách, jako jsou obiloviny, ovoce, zelenina, mléčné výrobky, různé typy bylinek a ryby.

Novorozeně sice zoubky nemá, ale o pusinku pečovat třeba

Už po každém kojení vašeho miminka či po krmení náhradní výživou je třeba pořádně vyčistit jeho pusinku. Použít k tomu můžete navlhčenou gázu nebo i naše bezpečné ubrousky na zuby a dásně vyrobeny ze 100% čisté bavlny.

Až do konce třetího roku života přijdou ústa vašeho miminka do kontaktu s více než 250 druhy různých bakterií. Proto je skutečně nezbytné se o jeho či její pusinku důkladně starat. Důležité je především důkladně vytřít prostor pod rtem, mezi horním rtem a dásněmi, jazyk a všechny dásně. Zbavíte tak pusinku nejen bakterií a zbytků mléka, ale váš drobeček si tak začne pomalu zvykat i na čisté ústa, a tak vám to časem půjde o něco jednodušší i s navykání si na dětské zubní kartáčky.

Odkud se bere tolik bakterií?

Až příliš často se mezi bakteriemi, které si najdou cestu do úst vašeho děťátka, objevuje i bakterie Streptococcus mutans, která je zodpovědná i za tvorbu zubních kazů. Napadat tak může okamžitě i první zárodky mléčných zoubků. A jak se do úst vlastně dostane?

Za přenos této bakterie mohou bohužel nejčastěji právě matky a projevy lásky, jimiž těší své nejmenší. Například, pokud líbáte vaše děťátko nebo pokud ochutnáváte stravu ze lžičky, ze které je následně váš drobeček krmen. Nejnebezpečnější je zejména to, pokud má sama maminka v ústech neošetřený zubní kaz.

A co s tím? Řešení není až tak těžké a nebojte se, nemusíte se vzdát žádných něžností :) Prostě tak, jak dbáte na ústní hygienu svých malých ratolestí, tak stejně dbejte i na tu svou. Jak na to vás už snad nemusíte učit. :)