Košík
prázdný

Sledování
objednávek

Články

I zubní kartáček potřebuje vaši péči. Jak na to?

Myslíte si, že výběrem toho správného zubního kartáčku pro vás či pro vaši ratolest to celé končí? Vůbec ne. I o zubní kartáček se musíte pořádně starat. Jak ho čistit, skladovat a kdy ho vyměnit, to se dozvíte v našem článku.

Není žádnou novinkou, že ústní dutina a zubní plak obsahují velké množství bakterií a mikroorganismů. Je tedy jen přirozené, že některé z nich se usídlí i na zubním kartáčku. Ten se často uložený ve vlhkém prostředí, které množení mikroorganismů ještě více napomáhá. Proto je důležité kartáček správně skladovat, po určitém čase ho vyměnit a sem tam ho i sterilizovat.

Jak správně skladovat zubní kartáček?

Z hygienických důvodů se samozřejmě nedoporučuje skladovat kartáček v blízkosti toalety. Nejlépe to mají vyřešené ti, kdo mají koupelnu od WC oddělenou. Pokud to ale není váš případ, skladujte své zubní kartáčky co nejdál od toalety.

Kartáček nemějte uložený v uzavřeném pouzdru ani nepoužívejte žádný kryt. Zubní kartáček musí po vyčištění důkladně vyschnout a ne být stísněný v uzavřeném vlhkém prostředí, které napomáhá vzniku a šíření dalších bakterií. Skladujte svůj zubní kartáček ve svislé poloze například v biologicky rozložitelném kelímku Jack N' Jill. Pokud je v jednom kelímku víc než jen jeden zubní kartáček, dbejte na to, aby se navzájem nedotýkaly, a nemohly se tak kontaminovat.

Běžné čištění kartáčku a jeho sterilizace

Už své robátko byste měli učit, že po každém vyčištění zoubků se kartáček musí pořádně opláchnout horkou vodou, zbavit se zbytků zubní pasty a nečistot a umístit do svislé polohy do kelímku.

 Alespoň jednou za týden však doporučujeme zubní kartáčky i sterilizovat. O zdraví zoubků našich nejmenších se přece musí extrémně dbát. Se sterilizací vám ale vaše malé zázraky asi nepomohou. Takže jak na to?

·       vodou opláchněte štětinky zubního kartáčku a setřeste z něj přebytečnou vodu,

·       kartáček umístěte hlavou dolů do kelímku, ve kterém ho běžně skladujete,

·       nalijte do kelímku dostatečné množství 3% peroxidu vodíku (běžně ho najdete v lékárně) tak, aby zakryl hlavičku kartáčku i se štětinkami,

·       nechte 10 minut stát,

·       štětinky kartáčku opláchněte vodou, setřeste přebytečnou vodu a kartáček umístěte zpět do kelímku.

Jak často se zubní kartáček má měnit?

My v Jack N' Jill doporučujeme měnit zubní kartáček vašich drobečků (ale i ten váš) každé 2-3 měsíce. Samozřejmostí je výměna zubního kartáčku po nemoci. Pokud jste vy nebo vaše děťátko nemocní, dobrý nápad je během nemoci sterilizovat zubní kartáček po každém použití. A když nemoc pomine, zubní kartáček vyměnit.

8 týdnů však nemusí platit pro každého. Někdo zubní kartáček opotřebuje i dřív. Proto je důležité sledovat, v jakém stavu jsou štětinky na zubním kartáčku. Pokud jsou roztřepené, je to pro vás jasné znamení, že zubní kartáček třeba vyměnit. Je zcela normální, že dětské zubní kartáčky je potřeba měnit častěji než ty naše dospělácké.

Pečujte i vy o zubní kartáčky svých dětí správně a důsledně. Uvidíte, že jejich zdravý úsměv bude pro vás tou nejkrásnější odměnou. :)